torstai 17. lokakuuta 2024

Matkustaminen ja hyvinvointi – miten pidän itsestäni huolta tien päällä


Matkustaminen on osa työelämääni, ja vaikka rakastan uusien paikkojen näkemistä ja erilaisiin ympäristöihin tutustumista, työmatkustamisen arki voi olla haastavaa hyvinvoinnin kannalta, eikä se ole niin hohdokasta kuin usein luullaan. Mieluiten nukkuisin yöt kotona omassa sängyssäni. Usein matkustan samoihin kaupunkeihin, jotka ovat tulleet hyvin tutuiksi, mutta luonnollisesti välillä tulee vastaan myös uusia kohteita. Aikataulut venyvät, liikunta saattaa jäädä vähemmälle, ja ruokailutottumukset voivat heitellä. Olen kuitenkin löytänyt muutamia keinoja, jotka auttavat pitämään huolta itsestäni myös työmatkoilla – ja haluan jakaa niitä teidän kanssanne.


Jätkänkynttilä


Pienet hetket työn ja rentoutumisen tasapainottamiselle

Matkustaminen voi olla hektistä, ja usein hyödynnän odotteluajan tehokkaasti työskentelemällä tai hoitamalla puheluita – matkustuspäivät kun ovat usein täynnä aikatauluja. Mutta olen myös löytänyt hetkiä, jotka omistan rentoutumiselle. Esimerkiksi iltaisin, kun ajan autolla takaisin kotiin, kirjat ja podcastit ovat minun keinoni irtautua päivän kiireistä ja ladata akkuja. Lentokoneessa yritän usein ottaa pienen hetken rentoutumiseen – joskus kuuntelen kirjaa tai hengitän syvään, ja hyvien unenlahjojeni ansiosta nukahdan monesti jo ennen nousua. Nämä pienet, tasapainottavat hetket auttavat minua pitämään arjen haasteet hallinnassa ja matkustuspäivät vähemmän kuluttavina.

Liikunta osana matkustamista

Vaikka säännölliset salitreenit eivät aina onnistu matkustaessa, olen ottanut tavaksi käyttää tilaisuudet liikuntaan, kun niitä tulee. Hotellihuoneessa voi tehdä helppoja kehonpainoharjoituksia tai venyttelyä, ja reipas kävely uudessa kaupungissa toimii hyvänä liikuntana. Välillä matkustan junalla pyörä mukana – pyörällä liikkuminen on loistava tapa nähdä paikkoja, ulkoilla ja saada liikuntaa. Etsiydyn myös usein poluille aina kun aikataulut sen mahdollistavat, ja Rovaniemellä Ounasvaaran polut ovatkin tulleet hyvin tutuiksi minulle. Metsässä liikkuminen rentouttaa ja tarjoaa mahdollisuuden rauhoittumiseen. Nykyään, kun en enää juokse, kohtaan ihmisiä ihan eri tavalla ja saattaa syntyä pitkiäkin jutteluhetkiä.


Työmatkalla Tuusulassa
kävelylenkillä – luonnollisesti kävimme
myös porukalla tutustumassa Aleksis Kiven
hautaan sekä kuolinmökkiin.

Aleksis kiven kuolinmökki


Ruokailu ja energiatasot

Ruokailutottumusten säilyttäminen terveellisenä on yksi suurimmista haasteista matkustaessa. Olen kuitenkin oppinut varaamaan matkaevääksi mukaan pieniä terveellisiä eväitä, kuten pähkinöitä, kirsikkatomaatteja, marjoja ja proteiinipirtelöitä. Näin en ole niin riippuvainen siitä, että löytäisin terveellisen ruokapaikan kiireen keskellä. Pyrin myös syömään aina hyvin ja terveellisesti reissatessa – ravintolasyömisen ei tarvitse olla epäterveellistä ja mättöruokaa. Oikeastaan voin todeta, etten syö epäterveellistä mättöruokaa ollenkaan. Toki ravintolasyöminen voi helposti käydä kalliiksi, varsinkin kun haluaa valita tarkkaan mitä syö. Reissatessa haasteena on, että ruokailuvälit saattavat venyä, joten on hyvä olla helppoa terveellistä välipalaa mukana. Yritän myös valita ruokia, jotka pitävät energiatasot tasaisina, jotta jaksan pitkiä päiviä ilman liian suuria verensokerin heilahteluja.


Rakastan alkupaloja. Usein valitsen listalta useamman alkupala
 annoksen,enkä syö pääruokaa ollenkaan.


Riittävä uni

Uni on minulle kaiken perusta, myös matkustaessa. Työmatkoilla pyrin pitämään unen määrän riittävänä, ja vältän valvomista – menen yleensä aikaisin sänkyyn, mikä auttaa pysymään energisenä. Unen merkitystä ei voi mielestäni liikaa korostaa, ja hyvät unenlahjani ovat minulle suuri apu. Vaikka en käytä korvatulppia tai unimaskia, nukahdan helposti vieraassakin ympäristössä. Tiedän, että riittävä uni tekee ihmeitä, ja pyrin priorisoimaan sitä aina, kun mahdollista, koska se on yksi hyvinvointini tärkeimmistä kulmakivistä.

Joustavuus ja itsensä kuuntelu

Matkustaessa kaikkea ei voi suunnitella täydellisesti, ja olen opetellut olemaan joustava itselleni. Joskus aikataulut venyvät tai suunnitelmat muuttuvat, ja silloin on hyvä olla armollinen itselleen. Olen oppinut kuuntelemaan omaa kehoani – jos tunnen olevani väsynyt, en pakota itseäni ylimääräisiin aktiviteetteihin, vaan annan itselleni luvan levätä. Matkustamisen kuuluu olla myös mukavaa ja antoisaa, joten en halua, että siitä tulee suorittamista.

Matkustaminen ja hyvinvointi voivat tuntua ristiriitaisilta, mutta pienillä arjen valinnoilla on iso merkitys. Kun muistan huolehtia näistä pienistä asioista, voin nauttia matkoista paremmin ja pitää energiatasot ylhäällä kiireenkin keskellä. Toivottavasti nämä vinkit auttavat myös sinua pitämään huolta itsestäsi matkojen aikana – ja muista, että hyvinvointi on matka, ei päämäärä. Mikä on sinun paras hyvinvointivinkkisi matkustamiseen? Kommentoi ja jaa omat kokemuksesi!



Kerran eräänä korona-talvena, kun olimme Levillä
työmatkalla reilut kaksi viikkoa putkeen...




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos pidit julkaisustani, jätä kommentti tai kysymys alla. Arvostan palautettasi! Voit myös jakaa julkaisun sosiaalisessa mediassa, jotta muutkin löytävät sen!

Marraskuun minä, tässä vastauksesi – ehkä odotit jotain kevyempää?

Hei minä, Nyt helmikuun alussa kevään tulo alkaa tuntua. Päivät ovat pidentyneet, ja valoa näkyy yhä enemmän – aivan kuin luonnossa olisi hi...