perjantai 7. kesäkuuta 2024

Junalla Rovaniemelle pyörän kanssa


Oletko koskaan harkinnut matkustamista pyörän kanssa junalla? Minä päätin kokeilla tätä vaihtoehtoa työmatkallani Rovaniemelle. Halusin ottaa pyörän mukaan, jotta pääsisin nauttimaan pitkästä lenkistä vapaapäivänäni ja samalla hyödyntämään pyörää kätevästi työmatkoilla.




Matkan suunnittelu ja valmistelut

Varasin matkan muutamaa päivää ennen reissua, ja VR:n verkkokaupasta homma hoitui kätevästi ja helposti. Pyörän mukaan ottaminen junaan ei ollut ollenkaan hankalaa – lisämaksu pyörästä oli vain 5€, mikä oli mielestäni kohtuullinen hinta. Pyörän kiinnittäminen junan pyörävaunuun, joka oli väljä ja helppokulkuinen, sujui vaivattomasti. Siirtyminen junaan ja junasta pois kävi myös sujuvasti, mikä teki matkasta erittäin miellyttävän.

Perillä Rovaniemellä pyörä tarjosi vapautta liikkumiseen. Kävin pyöräilemässä upeissa maisemissa ja nautin paikallisista nähtävyyksistä, kuten Jätkänkynttilän sillasta ja Ounasvaaran maisemista. Pyörällä liikkuminen oli kätevää, ja Rovaniemellä on hyvät pyöräilyreitit.



Jätkänkynttilä
Majoittuminen ja pyörän säilytys

Majoituin legendaarisessa  Pohjanhovissa, joka on aina ollut suosikkihotellini Rovaniemellä. Pohjanhovi avattiin ensimmäisen kerran vuonna 1936 ja se on ollut merkittävä osa Rovaniemen matkailuhistoriaa. Sodan aikana hotelli toimi sotasairaalana ja oli tärkeä neuvottelupaikka suomalaisten ja saksalaisten joukkojen välillä. Vaikka hotelli tuhoutui Lapin sodan yhteydessä, se rakennettiin uudelleen ja avattiin vuonna 1947. Hotellissa on vieraillut monia merkittäviä henkilöitä, kuten presidentti Urho Kekkonen ja Neuvostoliiton presidentti Leonid Brežnev.

Vaikka hotelli on jo vanha ja hieman kulahtanutkin, se on aina siisti, ja palvelu on erinomaista. Hotellin aamiainen on kattava, ja jos päätän syödä hotellissa, ruokalista ja ruoka ovat aina laadukkaita – mielestäni jopa parempia kuin monissa Scandiceissa. 

Yksi Pohjanhovin suurista plussista pyöräilijälle on, että siellä on lukittu varasto pyörille sisätiloissa. Kaikki hotellit eivät tarjoa tätä mahdollisuutta, ja se lisää pyörän säilytys turvallisuutta huomattavasti.

Lisäksi Pohjanhovissa on hyvä saunaosasto ja uima-allas. Pyörälenkin jälkeen oli ihana rentoutua saunassa ja pulahtaa uimaan.



Pohjanhovin uima-allas osasto


Vapaapäivän pyörälenkki

Vapaapäivänäni päätin tehdä Valajaisen lenkin, noin 33 km mittaisen reitin, jonka kuljin Pöykkölän kautta Itäpuolentielle ja sieltä Valajaiselle. Päivä oli täydellinen alkukesän päivä, vaikka hieman tuulinen. Pyöräilyolosuhteet olivat erinomaiset, ja pysähtelin muutaman kerran ottamaan kuvia, joita laitan tähän blogiinkin.


Valajaisen lenkki


Valajaisella patoluukut olivat auki, ja kuohut olivat komeat ja hieman pelottavatkin. Näin muutamia teinipoikia, jotka olivat menneet kaiteiden yli kuvaamaan kuohuja vaarallisesti. Yritin huudella heille, mutta kuohujen pauhu oli niin kova, etteivät he kuulleet minua. Minua arvelutti lähteä paikalta ennen kuin olin varma, että he olivat turvallisesti palanneet kaiteiden toiselle puolelle. Patoluukkujen kohdalla kuvaaminen kaiteiden väärällä puolella on erittäin vaarallista, sillä jos putoaa kuohuihin, sieltä ei kyllä enää ylös nousta.


Valajaisen patoluukut


Valajaiselta jatkoin matkaa Nelostien pyörätietä pitkin takaisin kaupunkiin. Itäpuolentiellä ei ollut pyörätietä koko matkan ajan, mutta se oli hyvässä kunnossa ajaa. Valajaiselta kaupunkiin pyörätie oli huonokuntoisempi ja töyssyinen. Esimerkiksi rullaluistimilla olisi tosi haastavaa luistella tämä pätkä.


Ruokapaikkavinkki


Kävin pyörälenkin jälkeen syömässä Frans & Chérie -ravintolan kivalla kesäterassilla. Oli ihana auringonpaiste ja täytyy todeta, että ruoka oli erinomaista. Söin parsaa Hollandaise-kastikkeella sekä paistettua maksaa uusilla perunoilla. Harvoin syön maksaa, mutta jos sitä ravintolan listalta löytyy, mielelläni tilaan. Maksa oli erinomaisesti valmistettu, voin suositella ravintolaa lämpimästi. Palvelu ravintolassa oli hyvää ja ystävällistä.

Parsaa Hollandaise-kastikkeella

Paistettua maksaa 


Vinkkejä ja Suosituksia

Jos suunnittelet matkustamista pyörän kanssa junalla, tässä muutama vinkki:

  • Varaa pyöräpaikka etukäteen, erityisesti ruuhka-aikoina.
  • Varmaan itsestään selvää, mutta kannattaa satsata hyvään ja vahvaan lukkoon pyörän turvaamiseksi sekä kiinnittämiseksi.
  • Tarkista junan aikataulut ja mahdolliset muutokset ennen matkaa. Minulla "Junat kartalla" -sovellus näytti, että juna olisi ajoissa, mutta se saapui lopulta puoli tuntia myöhässä asemalle.
  • Hyödynnä pyörän tarjoama vapaus tutustua uusiin paikkoihin omassa tahdissa maisemista ja luonnosta nauttien.


Yhteenvetona

Kaiken kaikkiaan junamatka Rovaniemelle pyörän kanssa oli erittäin positiivinen kokemus. Matka oli helppoa ja vaivatonta, ja aion varmasti toistaa sen tulevaisuudessa, niin Rovaniemelle kuin etelän suuntaankin. Jos sinulla on kokemuksia vastaavista matkoista tai suunnittelet sellaista, jätä kommentti tai kysymys alle. Olisi hienoa kuulla ajatuksiasi ja vinkkejäsi, erityisesti Rovaniemen pyöräilyreiteistä.

Jos pidit tästä julkaisusta, jätä kommentti tai kysymys alle. Arvostan palautettasi! Voit myös jakaa julkaisun sosiaalisessa mediassa, jotta muutkin löytävät sen.

Kiitos, että olet mukana tällä matkalla!

@seijamaarit 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos pidit julkaisustani, jätä kommentti tai kysymys alla. Arvostan palautettasi! Voit myös jakaa julkaisun sosiaalisessa mediassa, jotta muutkin löytävät sen!

Tampereen taikaa joulukuussa

Tampereen Joulutori: Valojen ja tunnelman juhlaa Vierailimme ystäväni kanssa Tampereella joulukuun puolivälissä, ja matkamme tuntui kuin suo...